Articole

Igiena dinților

Categories: Articole,Sănătate

Igiena dinților – Tehnica corectă de curățare a danturii

Depunerile pe dinți nu doar că nu arată frumos, însă cauzează cariile și bolile de gingie. Bolile gingiilor sunt reprezentate de infecții bacteriene ale țesuturilor și osului ce înconjoară și susțin dinții.

Din acest motiv dantura trebuie curățată regulat. Curățarea dinților îndepărtează placa bacteriană și alte țesuturi de pe dinți. Curățarea se face cu periuța, de două ori zilnic: dimineața și seara este minimul necesar. Recomandat este după fiecare masă.

Un periaj corect și complet al dinților ar trebui să dureze cel puţin trei minute: de acest timp aveţi nevoie pentru a nu uita nici un dinte şi suprafaţa lui.

Optimală este curăţarea zilnică, într-o anumită ordine care trebuie respectată întotdeauna. De exemplu, puteți peria prima oară suprafeţele de mestecat, apoi curăţaţi exteriorul şi în cele din urmă partea interioară a dinților. Perierea limbii va împrospăta respirația. Resturile și bacteriile se pot colecta pe limbă și pot cauza respirație urât mirositoare.

Important este să nu periați orizontal, de la drepta la stânga, ci vertical de la „roșu“ la „alb“ – dinspre gingii spre dinți. Mișcările trebuie să fie mărunte, încet și cu grijă, mișcări circulare de sus în jos.

După consumul de alimente acide (de exemplu: salata cu oţet, fructe acre, nuci) şi băuturi acide (de exemplu sucuri de fructe, sucuri carbogazoase, laptele), va trebui să aşteptaţi cu spălarea dinților timp de aproximativ 30 de minute. Acizii înmoaie dentina pentru o perioadă scurtă de timp, timp în care frecatul cu periuța poate provoca uşoare daune. Recomandată este curățarea dinților înainte de mâncare.

Înlocuiţi periuţa de dinţi în mod regulat (la fiecare două luni), sau de fiecare dată când perii încep să se rărească sau să își modifice poziția. În caz contrar efectul de curăţare nu mai este bun. O periuță uzată nu va reuși să curețe bine dinți.

Chiar și după o răceală grea (timp în care ați practicat periajul dinților), ar trebui să schimbați peria astfel încât să preveniți reîmbolnăvirea.

Există o gamă variată de paste de dinți. Aproape toate produsele conțin fluor, care protejează apariția cariilor. Alegeţi o pastă de dinți care reduce sensibilitatea, întărește și protejează dinții. Utilizarea pe termen lung a unei paste de dinţi cu efect de albire nu este recomandată, deoarece ingredientele unor astfel de paste de dinți sunt destul de agresive, putându-se deteriora structura dintelui.

Ața dentară și periile interdentare ajută la îngrijirea dentară, precum şi a spaţiilor dintre dinţi. Aici, riscul de carii este deosebit de mare, pentru că spaţiul interdentar este greu accesibil. Curățarea cu ața dentară este recomandată cel puţin de două-trei ori pe săptămână, de preferinţă zilnic.

Apa de gură îmbunătățește sănătatea dentară. Ea este un instrument suplimentar atunci când vine vorba de igiena orală dar nu poate înlocui periuţa de dinţi. Utilizarea pe termen lung a acestor ape de gură trebuie discutată cu dentistul, deoarece acestea pot provoca decolorarea dinților şi tulburări de gust.

Dacă nu aveţi vreodată periuța de dinți la îndemână, clătiți bine gura cu apă după fiecare mâncare, apoi puteţi folosi o gumă de mestecat fără zahăr. Din nou, aceste produse nu înlocuiesc periuța de dinți, dar ajută prin activitatea de mestecat și prin fluxul salivar, ca resturile alimentare din gură să fie scoase, iar acizii, bacteriile care cauzează apariția cariilor, să fie neutralizate.

Uitați-vă la consumul de zahăr şi de zaharuri ascunse din alimente, cum ar fi băuturile răcoritoare, ketchup sau muştarul. Alimentaţia sănătoasă pentru îngrijirea dentară nu constă numai în a evita alimentele dăunătoare, ci de asemenea, de a include substanţe care întăresc smalţul dinţilor. Mâncarea care conține fluor (sare, apa potabilă, apa minerală, peștele, fructele de mare, ceaiul) oferă o protecţie împotriva cariilor dentare.

Mergeți la un control la stomatolog de două ori pe an și cel puţin o dată pe an pentru o igienă orală profesională. La aceste controale pot fi descoperite din timp boli ale gingiilor și a dinților. Tartrul dentar, placa dentară și petele dentare pot fi îndepărtate şi curăţate cu grijă din locurile ascunse.

Includeți spălatul pe dinți în rutina zilnică de împrospătare, practicați îngrijirea corectă a dinților. Dinții puternici sunt o satisfacție și o binecuvântare!


Informatii: netdoktor.at

DGKS/DKKS – Asistent medical generalist/pediatru, Meia Nica